Köpekontrakt

Om du köper något av eller säljer något till en privatperson kan det vara klokt att upprätta ett köpekontrakt. Många affärer görs utan kontrakt och det går för det mesta bra, men om det skulle uppstå en konflikt är det alltid bra att ha ett kontrakt att se tillbaka på.

Bostadsrätter och fastigheter

Vid köp eller sälj av en bostadsrätt eller fastighet är det obligatoriskt att skriva ett köpekontrakt, som utöver köpesumman även måste innehålla tillträdesdatum och vilken fastighet/bostadsrätt som avses. Både köparens och säljarens underskrift måste finnas med. Många väljer dock att lägga till mer än vad lagen kräver, i form av villkor för exempelvis friskrivning av ansvar för dolda fel.

Bil, motorcykel, båt

Ska du köpa eller sälja ett begagnat fordon är det klokt att upprätta ett skriftligt köpekontrakt. Där bör uppgifter om bilens skick, servicehistorik och pris finnas med, men det är även bra att lägga till uppgifter om eventuella krediter som säljaren tagit på bilen samt om säljarens skyldighet att registrera köparen som ny ägare i fordonsregistret.

Genom att upprätta ett köpeavtal minskas risken för konflikter och man har kontroll över vad som överenskommits. Är du osäker på om ett köpeavtal behövs för en särskild vara? Vi hjälper dig med rådgivning och upprättande.

Läs också om: