Skuldebrev

Ett skuldebrev är en skriftlig handling som talar om hur pengar ska betalas tillbaka vid ett lån eller skuld. Där står hur mycket som ska betalas, hur ofta och om det finns någon ränta. Ofta finns även ett slutdatum då skulden ska vara betald. Oftast kommer man i kontakt med skuldebrev om man lånar pengar av banken, men det finns situationer då det är bra att upprätta ett skuldebrev även mellan privatpersoner.

Att låna ut pengar till nära och kära

Det är klokt att skriva ett skuldebrev om du lånar av eller lånar ut pengar till en annan privatperson. Skuldebrevet ger en trygghet både för den som lånar pengarna och för långivaren. Ett muntligt avtal gör det svårare att bevisa vad båda parterna egentligen kommit överens om.

Skuldebrev vid köp av bostad

Om man tillsammans med sin partner köper ett hus eller en bostadsrätt men betalar olika stor kontantinsats upprättar man ett skuldebrev för att reglera skulden så att värdet av bostaden fördelas mer rättvist vid en separation. För att fördelningen ska bli rätt i förhållande till köpinsatsen behövs även ett samboavtal.

Vi hjälper dig med rådgivning och upprättande av skuldebrev.

Läs också om: